Carte sau Film? 13 Reasons Why

Seria sau film? Cele 13 motive

13 Reasons Why este cel mai popular serial de pe Netflix, iar cartea a ajuns pe primul loc pe lista New York Times Best Sellers, dar întrebarea este, care merită mai mult? Cartea sau serialul?
Normal, euvă recomand să citiți mai întâi cartea iar apoi să vă uitați la serial, dar dacă deja ați văzut serialul, cred că vă interesează: care este diferența între cele două? 
Chiar dacă schimbările par minuscule, sunt lucruri extrem deimportante care au fost schimbate în serial, așa că azi, în loc să fac la fel cum am făcut la Instrumentele Mortale, o să scriu numai diferențele dintre cele două. nu o să stau să vă povestesc de ce una și de ce alta, deoarece deja am scris 2 articole pe tema aceasta. 
Dar înainte să încep cu diferențele, totuși vă spun care este părerea mea. Părerea mea este că cartea merită mai mult deoarece povestește mai bine întâmplările și putem să cunoaștem povestea Hannei mai bine, autorul ne face să simțim sentimentele
pe care le simte Clay iar lucrurile în carte merg în ordine, mereu știi care e caseta și care e realitatea deoarece  Jay Asher a fost destul de isteț să schimbe fontul. Dar, să nu mă înțelegeți greșit, și serialul merită deoarece lucrurile descrise în carte sunt aduse în viață într-un mod excepțional, dar totuși mie nu prea mi-a fost pe plac deoarece au schimbat niște lucruri, care din punctul meu de vedere au fost importante. 
Diferențe
  1. În carte, Clay termină de ascultat casetele într-o singură noapte încărcată cu multă cafea, între timp în serial îi ia mai mult de 2 săptămâni. 
  2. În carte părinții Hannei n-au nici o apariție, nici un rol, între timp, în serial sentimentele lor și reacțiile lor sunt foarte importante.
  3. În carte nu apare nici un personaj pe nume Sheri, numele acesteia în realitate e Jenny dar regizorii au decis să o schimbe.
  4. În carte, Clay nu este a 11-a persoană care primește casetele, ci el primește caseta cu numărul 9. Nu înțeleg de ce a trebuit să schimbe acest lucru.
  5. În carte, Bryce nu o violează pe Hannah, acesta numai se aproprie de ea mai mult de cât trebuie și face lucruri pe care nu ar trebuii să le facă, dar într-un nici un caz nu o violează.
  6. În carte, nu e vorba de nici un proces, adică părinții Hannei nu dau școala în judecată pentru ce s-a întâmplat cu ea. 
  7. Cartea fiind scrisă în 2007, Facebookul și Instragramul nu au rol importan în ea, nici nu apar,între timp, în serial totul se desfășoară în jurul rețelei de socializare.
  8. În carte, Hannah nu își taie venele, ci aceasta se sinucide luând tabletele găsite în casă.
  9. Părinții Hannei nu au o drogărie, ci un magazin cu pantofi. 
  10. Hannah și Courtney nu se sărută în camera Hannei, numai își fac masaj. 
  11. Harta marcată de Hannah nu este trimisă împreună cu casetele, ci Hannah a pus o hartă în dulapul fiecărui motiv.
  12. Clay nu observă din prima că cineva îl urmărește, ci după ce ascultă la câteva casete își dă seama că Tony e în urmele lui. 
  13. În carte, un elev necunoscut moare din cauza semnului distrus de Jenny/Sheri, nu prietenul cel mai bun al lui Clay. 
  14. În carte, Clay și Hannah nici nu sunt prieteni, numai lucrează în același loc și câte o dată vorbesc un pic, dar nu mai mult.
  15. Grupul format din Hannah, Alex și Jessica are un motto diferit, ei nu spun FML ci Olly olly oxen free.
  16. Skye n-are un rol foarte important în carte. În carte, ea apare numai la sfârșit când Clay realizează că fata arată semne de sinucidere. 
  17. Cartea se termină mai lejer, cu Clay mergând să vorbească cu Skye. Nu evorba de nici o sinucidere sau mers la poliție, sau chestii de genul. 
  18. În carte, Clay nu are un accident cu bicicleta, ci acesta se taie pe mână în timp ce vrea să se cațăre pe un gard. 
În concluzie,  cartea povestește mai bine totul, și merită mai bine de cât serialul, dar totuși, eu vreau să vă aud părerea. Voi ce credeți, care merită mai bine și de ce?

Comentarii

Postări populare