Cum să scrii o carte de succes pe Wattpad

Cum să scrii o carte de succes pe Wattpad 

Toți am auzit despre aplicația numită Wattpad, aplicația care ne oferă șansa să ne publicăm cartea, chiar dacă numai pe internet. Sunt câteva persoane care au avut noroc, edituri au decis să le publice cartea. Așa a fost și cu Anna Todd, scriitoarea seriei After, care a început să scrie povestea pe Wattpad. La început era un FanFiction cu Harry Styles dar acum, acum este cu totul altceva, Seria acum  este de succes, a fost publicată în mai multe limbi. Sau acolo este Georgiana Sandu și seria Dangerous Love. Și ea a pornit ca o scriitoare oarecare pe Wattpad, dar talentul ei a fost recunoscut, și azi cărțile ei sunt publicate. Aș mai putea să dau exemple, căci sunt multe, dar acum nu simt că ar trebuii să o fac, căci sunt sigură că și voi știți scriitoare-scriitori azi de succes, care și-au pornit cariera pe Wattpad. 
Mulți dintre voi aveți cont pe Wattpad. Unii numai ca să vă bucurați de arta altora iar alții care decid să-și scrie propria poveste. Eu personal, fac parte din ambele grupuri. Citesc dar și scriu pe Wattpad, dar acest lucru acum nu contează. 
Am decis să scriu articolul acesta, deoarece vreau să vă ajut. Cât de fain ar fi ca cartea voastră să fie publicată, la fel cum a fost și cartea Cristinei? Autoarei seriei My Dilemma is You? Cu toții visăm ca într-o zi, o editură o să ne citească cartea și o să spună; Mamă, vreau să public cartea aceasta! Dar v-ați gândit până acum că ar trebuii să faceți ceva ca cartea voastră să fie descoperită?
Aici sunt câteva sfaturi, care poate o să ajute să vă promovați cartea. 
1.Mai întâi, FI SIGURĂ PE TINE! Ia curaj și începe să scrii o carte! Să nu te temi că cartea ta nu o să fie prea bună. Nu poți să știi niciodată. Trebuie să începi undeva. Chiar credeți că scriitorii mari au avut talent deja la început? Eu nu prea cred. Toți dintre ei au muncit, au fost siguri pe sine și au decis să-și prezintă povestea. La început nici ei n-au crezut că cartea lor o să fie de succes! Au scris deoarece, scrisul le-a făcut să se simte mai bine. Și-au exprimat sentimentele și nu i-au fost frică de ce se poate întâmpla. Deci dacă ai o poveste, o idee în cap, ceva la care te gândești de o vreme, dar până acum n-ai avut curaj să  o împarți cu restul lumii, atunci ia telefonul, laptopul sau tableta și începe să scrii. Nu trebuie să fie perfectă din primul moment. Poate scrii 5 capitole sau 3, le recitești și corectezi ce nu-ți convine. Important este să te ocupi de carte, să investești timp și răbdare.

2.Coperta este foarte importantă la o carte pe Wattpad. De multe ori, coparte atrage atenția unui cititor, deci dacă decizi să scrii o carte pe Wattpad, eu îți sugerez să editezi o copertă ca lumea. Sau poate scrii la cineva care se pricepe mai bine la editat, și îl rogi să te ajute. Nu e o slăbiciune dacă rogi pe cineva frumos să te ajute cu o copertă. Poate crezi că coperta nu are nimic de aface cu cartea, că coperta nu o să aibă nimic de aface cu atragerea cititorilor, dar asta nu e așa. Coperta este cea care îi atrage pe cititori  de prima oară. Dacă un cititor vede o copertă rumoasă,, una care îi atrage atenția, atunci decide să citească descrierea cărții. Mai bine stai 5 minute cautând poza potrivită pentru  copertă și editând-o, decât să nu te intereseze cum arată. Deja coperta arată dacă te ocupi cu cartea sau nu. 
3.Când vine vorba de descrierea cărții, trebuie să ne gândim mult. Nu e bine să dăm multe spoilere, dar nu e bine nici să nu dezvăluim nimic. Cel mai bine este să prezintăm povestea un pic. De exemplu despre ce e vorba, la ce ne putem aștepta și să terminăm cu o întrebare. Oare o să supravieșuiască? Oare o să fie împreună? Dar nu e nici bine ca răspunsul la toate întrebările să fie da. E mai bine să îi surprindem pe cititori. În acelați timp, descrierea trebuie să fie interesantă, trebuie să îi atragă atenția cititorului. Când scrii descrierea cărții, trebuie să te întrebi. Dacă aș vedea o carte cu aceaștă descriere, aș citi-o sau nu? Trebuie să fi sincer, și să lucrezi pe descriere până când răspunsul tău nu este Da. 
4.Ortografia este foarte importantă. Nu este bine să avem multe greșeli, căci atunci cititorului  o să îi fie mai greu să citească cartea, și poate decide să renunțe. E bine să folosim semne de punctuație și să ne uităm peste ce am scris de vreo 2-3 ori, înainte să o publicăm. Dacă ortografia e în regulă, nu prea ai greșeli, atunci cititorii deja o să citească cu mai mare plăcere, deoarece nu sunt nevoiți să descifreze ce am scris. 
5.Fiți originali! Dacă nu aveți idei ce să scrieți, nu mergeți și împrumutați idei de la alte cărți! Mai bine așteptați 2-3 zile, sau o săptămână și după aceea continuați, de cât să mergeți și să furați ideea altuia. Nici voi nu v-ați simții bine dacă cineva ar decide să împrumute câteva idei din cartea voastră.
6.Nu trageți mult povestea. Dacă simțițică a venit timpul pentru sfârșit, atunci a venit timpul. Nu cotează dacă cartea are 7 capitole sau 35, dacă ce a trebuit să se întâmple, s-a întâmplat. Nu este bine să trageți povestea mult, că după o vreme devine plictisitoare iar cititorii se las de carte. Dacă simți că ar trebui  să spui La Revedere, atunci scrie un epilog sau ceva și termină cartea. Dar nu uita! Oricând poți continua povestea cu un volum 2 sau 3! Povestea poate să continuie pe un alt fir. Poate vrei să prezinți viața unui alt personaj, sau vrei să prezinți ce s-a întâmplat cu câțiva ani mai încolo. 
7.Distribuie! Distribuie povestea pe Facebook, arată-le prietenilor, arată că există. NU aștepta pentru un miracol. Fă ceva dacă chiar vrei ca cartea ta să fie de succes și să fie descoperită de o editură. Uită-te la edituri, caută una și ai curaj să le scrii. Trimite-le descrierea cărții, câteva capitole și fă totul ca cartea ta să fie publicată! Nu te da bătută după prima respringere. Aceasta este o luptă și trebuie să o câștigi! 

Chiar sper că v-am ajutat! Dacă vreți să-mi auziți părerea despre câteva cărți de pe Wattpad, atunci trimite-ți mi-le în comentariu sau undeva. 
A da, am vrut să vă întreb. Vă place că postez așa sfaturi și tutoriale? Sau nu prea vă place că nu postez numai recenzii? Chiar sunt curioasă de părerea voastră! 
Mersii :* 

Comentarii

Postări populare